menu

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

In het dagelijks leven is Kuneke docent/coach aan het Alfa-college en geeft ze les aan studenten van de opleiding tot pedagogisch medewerker. Maar eens per twee weken op zaterdagmiddag geeft Kuneke kledingadvies, aan vrouwen die bij Parti Martini stukken komen lenen. Eerst op het Suikerterrein, tot voor kort bij woonwinkel/restaurant Salmagundi’s, en nu even verderop aan het Oosterhamrikkanaal, bij DOT.

Duurzaam bezig zijn vinden Kuneke en de andere vrijwilligers van de kledingbibliotheek belangrijk. “In plaats van altijd maar nieuwe kleding te kopen, kunnen we ook een grote garderobe met elkaar delen”, zegt Kuneke. “Dat zorgt hopelijk voor een iets minder grote stroom aan nieuwe spullen op de wereld. Maar ook voor meer bewustwording over je eigen koopgedrag. Je kunt namelijk veel meer spullen met elkaar delen dan alleen boeken. Er zijn bijvoorbeeld ook bibliotheken voor speelgoed en babyspullen.”

Begin je een kledingbibliotheek, dan is stap 1 kleding verzamelen. “Om een leuke collectie aan items bij elkaar te scoren, ben ik begonnen te kijken op Marktplaats en in kringloopwinkels. Daarnaast heb ik een oproep gedaan onder vriendinnen en kennissen”, vertelt Kuneke. Inmiddels pakt ze het iets anders aan: “Ik zoek nog steeds wel op Marktplaats en in kringloopwinkels naar pareltjes, maar een groot deel van mijn kleding komt nu rechtstreeks uit de garderobekasten van Groningse meiden en vrouwen. Die hebben namelijk altijd wel kledingstukken in de kast liggen die ze uiteindelijk toch niet dragen. Het is zonde als het stof ligt te vangen op een plank. Daarom doe ik twee keer per jaar een oproep om eens goed door je kledingkast te gaan. Breng je vervolgens kledingstukken die je niet gebruikt bij mij in, dan staat daar natuurlijk ook iets tegenover: korting op een strippenkaart of je krijgt een gratis drankje van de bar.”

Parti Martini is altijd van 14.00 tot 16.00 uur open. Hoe druk het is, verschilt per keer. “De ene keer hebben we pasruimte te weinig en vormt er zich een heuse rij en de andere keer is het wat rustiger. Wat wel meewerkt, en wat ook heel erg leuk en gezellig is, is dat mensen het geleende kledingstuk uiteindelijk wel weer terug moeten brengen. Daardoor hebben we altijd wel wat aanloop. Met een nieuw concept heb je nu eenmaal vaak een lange adem nodig. Maar de loop komt er nu wel in.”

“Ongeveer 70 vrouwen hebben inmiddels één of meer strippenkaarten gekocht”, vertelt Kuneke. “Ik bied nu drie verschillende strippenkaarten aan. De goedkoopste heeft 1 strip. Dat doen mensen voor een bruiloft bijvoorbeeld. Verder heb ik strippenkaarten van 5 en 10 strippen, waarbij 5 strippen 30 euro kost, en 10 strippen 50 euro. Elk item mag je 1 maand lenen voor 1 strip. Verlengen kan met 1 maand. Je hoeft daarvoor niet langs te komen.”

“We hebben van alles”, zegt Kuneke over de collectie. “Van winterjassen tot aan feestjurkjes en alles wat daartussenin zit. Als je bij mij komt lenen, dan kom je terecht op een plek met veel kleur, veel prints en opvallende stoffen. Ik vind het zelf fijn om kleurrijke kleding te dragen en ik word er blij van als mensen er vrolijk uitzien, dus dat is wat je bij ons vindt.”

Aan mannen als doelgroep heeft Kuneke zich nog niet gewaagd. “Ik heb het idee dat mannen over het algemeen veel duurzamer omgaan met hun kleding, zonder dat ze dat misschien zelf bewust door hebben”, denkt Kuneke. “Over het algemeen dragen mannen hun kleding best wel goed af. Veel vrouwen zijn sneller ergens op uit gekeken en willen telkens iets nieuws.”

 

In Kuneke’s aanbod vind je sinds een half jaar wel een ‘locals only rekje’. “Dat is kleding die gemaakt is door mensen uit Groningen, tot nu toe allemaal vrouwen. Bijvoorbeeld jassen die gemaakt zijn van oude dekens of spijkerjasjes voorzien van schilderingen. Erg leuk en meer is welkom. Kledingontwerpers en upcyclers kunnen altijd contact met mij opnemen, via Instagram of via de mail: partimartini050@gmail.com.”

 

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer