menu

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan. 

Het was op reis in Vietnam en later Myanmar dat Jesse met eigen ogen zag hoeveel plastic er de natuur in wordt geslingerd: “Daar was het probleem heel zichtbaar, de stranden waren echt supervies.” Daarna reisde hij door naar Sri Lanka en besloot hij een maand lang plasticvrij te leven. Uiteindelijk lukte dat bijna. “Maar ik was verslaafd geraakt aan het omdenken, het zoeken naar alternatieven en had mezelf zo een andere mindset aangeleerd.”

Thuis
Thuis in Groningen wilde hij door. Dat liep spaak toen hij potgrond nodig had voor zijn planten. Daardoor had hij even een terugval. Nu is hij veertien maanden geleden weer begonnen en houdt hij het nog steeds vol. Hoewel ook hij dingen mist: “Chips het meest. En ik ben vegetariër, maar een vegaburger kopen gaat niet, die zitten allemaal in plastic verpakt.”

Workshops
Jesse probeert ook anderen van het plastic af te helpen. Hij geeft workshops over zero waste op middelbare scholen, bijvoorbeeld aan eersteklassers. Een doelgroep waar nog veel te winnen is. “Meestal begin ik door ze te laten opschrijven wat ze allemaal aan plastic gebruiken. Dat wordt dan een enorme lijst. Het begint bij bewustzijn.” 

Elastiekje
Ook probeert hij bij winkels of op de markt het probleem onder de aandacht te brengen: “Dan kom ik bij de olijvenkraam en laat ik zien dat ze die olijven ook prima in een kartonnen bakje kunnen doen. Of laatst haalde ik ergens eten, waarbij het servetje met een elastiekje vastzat aan het kartonnen bakje. Vlakbij, aan de gracht, waar iedereen het opeet, lagen dus al die elastiekjes. Die heb ik opgeraapt en teruggebracht, om die afhaaltent zo bewust te maken van hun plasticgebruik.”

Lastig
Stoppen met plastic klinkt gemakkelijk en voor veel producten zijn wel plasticvrije alternatieven te vinden als je een beetje moeite wil doen. Lastig is: waar leg je de grens? “Als ik bijvoorbeeld met het openbaar vervoer ga en in die bus of trein is plastic gebruikt, is dat dan mijn verantwoordelijkheid?” Wijzend op het koekje naast z’n kopje koffie: “Dit heeft zeker ook in een soort plastic verpakking gezeten, voordat het op mijn schoteltje kwam. Moet ik het dan niet eten? Dan gooien ze het weg.” Ik heb besloten dat ik alleen plastic vermijd dat ik zelf koop en zie.”

Weggooien
Ongeveer een keer in de zes weken maakt Jesse toch nog de gang naar de ondergrondse container. Dan gooit hij een kleine hoeveelheid afval weg. Dat zijn dan bijna altijd spullen van voor zijn plasticloze periode of spullen die vrienden meenemen. Verder gooit hij eigenlijk vooral karton en groenafval weg. 

Probeer
Jesse moedigt iedereen aan om zelf ook minder plastic te gebruiken. Dat hoeft niet direct zo rigoureus als hij dat doet: “Probeer bijvoorbeeld eens een weekje geen plastic te kopen. Of doe een keer per week een plasticvrije boodschap. Dan krijg je door wat je koopt en word je bewuster. Want dat is deel van het probleem: we hebben niet eens door hoeveel we weggooien. Het gaat in de ondergrondse container en het is weg. Eigenlijk zouden ze doorzichtig moeten zijn. Dat was ook waarom ik  me er pas in Myanmar bewust van werd. En die mensen gooien veel minder weg dan wij.”

Zelf een idee delen?
We trekken de hele week door wijken en dorpen om het gesprek aan te gaan, bekijk hier de locaties. Liever vanuit huis bijdragen? Vul dan de online vragenlijst in. Kom maar door met die ideeën!

Interviews

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer