menu

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

“Het ziet er best goed uit”, concludeert Gerard wanneer hij een geopende naaimachine inspecteert. “Alleen het motortje draait niet goed”. Twee dagen in de week is de gepensioneerd wiskundig ingenieur in de werkplaats van Vereniging Gered Gereedschap te vinden.

Gered Gereedschap

“Mensen kunnen kapot gereedschap inleveren bij de Praxis”, vertelt hij. Dit komt vervolgens bij ons terecht. In de werkplaats sorteren vrijwilligers allerlei soorten gereedschap. Van beitels, boren, naaimachines tot krikken voor in een autowerkplaats.

Botte vijl

“Het meeste gereedschap valt prima te repareren”, aldus Gerard. En dat is soms simpeler dan je denkt: een botte vijl hebben de vrijwilligers binnen een mum van tijd weer scherp door het in een badje met zoutzuur te gooien.

Tijd kost geld

Zo simpel is het niet altijd. Met een naaimachine is Gerard al gauw drie uur bezig. “Met tijd kun je veel opknappen. Maar in Nederland is dat juist het probleem. Je bent snel 50 euro per uur kwijt, terwijl je bij de Aldi of de Lidl voor weinig geld helemaal nieuw gereedschap koopt.”

Gewild

Dus gooien mensen oud gereedschap gemakkelijk weg.  Zonde voor het milieu, maar ook een gemiste kans volgens Gerard. “Gereedschap is in veel ontwikkelingslanden schaars. Wat bij ons als waardeloos wordt gezien, is na reparatie heel gewild in bijvoorbeeld Oeganda. Maar we leveren ook dichter bij huis gereedschap aan initiatieven van bijvoorbeeld Humanitas, het COA en Repaircafés.”

Van waardeloos naar waardevol

“Wij willen tegengaan dat mensen dingen weggooien die nog functioneel kunnen zijn. Het gereedschap dat we het afgelopen jaar repareerden was uiteindelijk een ton waard. Zo voegen we veel waarde toe aan afval”, stelt hij vast.

Tweede kans

Dat het de moeite waard is om gereedschap een tweede kans te geven weet hij als geen ander. “Toen ik in Indonesië was zag ik mensen met heel weinig gereedschap boten van wel 40 meter lang bouwen. Ontzettend knap. Maar vaak zitten de boten houtje-touwtje in elkaar. Dat komt niet omdat mensen geen technische kennis hebben, maar omdat er geen geschikt gereedschap voor handen is.”

Voldoening

Het motiveert Gerard al vijf jaar lang om naar de werkplaats te gaan. Het geeft hem voldoening om een kapot apparaat weer te laten functioneren. “Het is leuk om met elkaar samen te werken. De vrijwilligers hier hebben vaak een technische opleiding of in de praktijk kennis opgedaan. We helpen elkaar en kijken met elkaar mee. Het is hier eigenlijk een hele leuke dagbesteding voor ouderen”, lacht hij.

 

Interviews

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer