menu

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Samen met zijn collega’s kweekte Mike voor de lol al een tijdje zwammen op zijn kantoor. “Toen mijn collega opperde dat ik hiermee verder moest gaan dacht ik aanvankelijk dat dit wel een ver van mijn bed show was.”

Uitdaging

Maar Mike kon het idee niet meer loslaten. “Ik runde 13 jaar lang een webshop en alles liep optimaal. Het verdiende goed, maar ik had er eigenlijk geen lol meer in en zocht nieuwe prikkels. Bovendien houd ik wel van een uitdaging, niet weten waar een plan eindigt.”

Schoonmakers

Mike ging het avontuur aan en leerde zichzelf alles over paddenstoelen. “Paddenstoelen zijn de schoonmakers van de natuur. Het zijn net sponzen, ze zuigen alles op wat ze aanraken.” In de winkel liggen vaak paddenstoelen die op mest zijn gekweekt en ze zijn nooit zo vers als wanneer je ze zelf kweekt, leerde Mike. Hij besloot dat dit anders kon en ontwikkelde zelf een growkit met broed: een soort plantenzaad voor paddenstoelen.

Broed

“Met het broed uit de kweekkits kunnen mensen thuis heel gemakkelijk zwammen kweken” vertelt Mike. Het enige wat je nodig hebt is koffiedik uit je koffiezetapparaat. “Je gooit koffiedik op het laagje broed in de kweekkit. Er ontstaat dan een wit laagje. Hierover heen gooi je weer koffiedik. Dit proces herhaal je net zo lang tot de kit vol zit. En voor je het weet groeit de eerste zwam eruit.” 

Lekkerste recept

“Het leuke aan zelf zwammen kweken is dat je precies weet wat erin zit. En het is nog eens duurzaam ook” aldus Mike. Zwammen zijn immers een goed alternatief voor vlees. “Wat ik het lekkerste recept vindt? Je kunt van oesterzwammen een soort vegan kibbeling maken. Nu ik eraan denk wil ik het vanavond weer eten” lacht hij.

Skyline

Drie jaar na de start van zijn grote avontuur heeft Mike het behoorlijk druk. Het grootste deel van het ‘broedproces’ heeft hij daarom uitbesteed aan een laboratorium. “Er is enorm veel vraag naar de kweekkits. Ik vind het ontzettend mooi om een bijdrage te kunnen leveren om de afvalstroom in Groningen te kunnen verminderen. Mijn droom is om minstens half Groningen te voorzien van een kweekkit. Misschien wel eentje met de skyline van Groningen erop. Dat lijkt me wel wat”.

Zin om thuis aan de slag te gaan? Op www.toshifarm.com vind je de broedkits van Mike.

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer