menu

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Diane woont met haar gezin in een twee-onder-een-kaphuis aan een rustige straat vlak bij het centrum van Haren. Op het glimmende houten bureau in haar ruime woonkamer ligt alweer een pakketje klaar voor Vinted. Dit keer heeft ze een paar laarzen verkocht. Diane verkoopt ook wel kledingstukken van haar 17-jarige zoon Floris. De opbrengst gaat soms naar Floris, soms ook naar Diane. “Per slot van rekening heb ik al het gedoe ervan”, lacht ze.

Vinted
Vinted is leuk, maar ook bewerkelijk. Om in haar eigen dorp tweedehands kleding te shoppen, hoeft Diane alleen maar de deur uit te wandelen. Aan de Hortuslaan zit de zaak Stijl, met ‘moderne vintage dameskleding’ en even verderop aan de Rijksstraatweg vind je De Groningse Diva, waar ze ‘first class second hand’ dameskleding verkopen. Diane loopt er regelmatig even binnen.

Wegwerpproduct
“Kleding is steeds meer een wegwerpproduct geworden”, vindt Diane. “Bij modeketens als H&M en Zara koop je voor weinig geld leuke spullen. Maar het gaat vaak niet lang mee. Het is niet zo dat ik daar helemaal nooit iets koop, maar ik ben wel anders over dit soort kleding gaan denken. En ook over kleding in het algemeen. Hoeveel stukken moet je in je kledingkast hebben hangen? Ik vind het inmiddels veel leuker om wat minder in de kast te hebben, en vaker van kledingstukken te wisselen. Met gebruikte kleding lukt dat heel goed. Ik ben daardoor niet afhankelijk van wat er toevallig in de mode is. En de ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager nu. Want je koopt en draagt iets wat een tweede of derde leven krijgt. Het hoeft niet meer te worden geproduceerd.”

Spijkerbroek
In de tweedehandskledingwinkels in Haren is het vaak druk, vertelt Diane. “Mensen komen van buiten het dorp speciaal voor deze winkels hierheen. Als je iets leuks wilt hebben van een bepaald merk wat nieuw 300 euro kost, dan koop je het daar voor 70 euro. Maar ze hebben ook wel spullen van 30 euro hoor. Ik koop er schoenen, laarzen, riemen, jassen, truitjes en spijkerbroeken. Vandaag heb ik toevallig een second hand spijkerbroek aan. En ook m’n riem en schoenen zijn vandaag tweedehands.”

Niet in de vuilnisbak
“Kleding die niet meer gedragen wordt, stop ik ook wel eens in een textielcontainer van de gemeente. En ik geef wel eens wat weg. Kleding die nog goed is, verdwijnt in ieder geval niet in de vuilnisbak. Mijn favoriete stukken draag ik af”, zegt Diane.

Jongere generatie
Heren kunnen in de Harense tweedehands kledingwinkels niet terecht. “Veel mannen dragen al hun kleding af”, zegt Diane, “waardoor er in ieder geval al weinig aanbod is. Maar op Vinted loopt het wél, zie ik. Daar zit een jongere generatie op.”

Handzeeppompjes hervullen
Ook op andere vlakken probeert Diane zo bewust mogelijk met afval om te gaan. Etensresten brengt ze soms naar de hertenkamp in het Burgemeester Boeremapark achter haar huis, haar handzeeppompjes hervult ze in plaats van steeds nieuwe te kopen en papier en glas wordt een keer per week naar de bakken gebracht. Voor dat laatste heeft ze buiten naast haar voordeur een zitbankje met een opbergvak staan. “Wij hebben hier veel ruimte”, zegt ze daarover. “Daardoor kunnen we goed ons afval scheiden. En we kunnen alles op loopafstand inleveren. Dat maakt het gemakkelijk.”

Interviews

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer