menu

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Diane woont met haar gezin in een twee-onder-een-kaphuis aan een rustige straat vlak bij het centrum van Haren. Op het glimmende houten bureau in haar ruime woonkamer ligt alweer een pakketje klaar voor Vinted. Dit keer heeft ze een paar laarzen verkocht. Diane verkoopt ook wel kledingstukken van haar 17-jarige zoon Floris. De opbrengst gaat soms naar Floris, soms ook naar Diane. “Per slot van rekening heb ik al het gedoe ervan”, lacht ze.

Vinted
Vinted is leuk, maar ook bewerkelijk. Om in haar eigen dorp tweedehands kleding te shoppen, hoeft Diane alleen maar de deur uit te wandelen. Aan de Hortuslaan zit de zaak Stijl, met ‘moderne vintage dameskleding’ en even verderop aan de Rijksstraatweg vind je De Groningse Diva, waar ze ‘first class second hand’ dameskleding verkopen. Diane loopt er regelmatig even binnen.

Wegwerpproduct
“Kleding is steeds meer een wegwerpproduct geworden”, vindt Diane. “Bij modeketens als H&M en Zara koop je voor weinig geld leuke spullen. Maar het gaat vaak niet lang mee. Het is niet zo dat ik daar helemaal nooit iets koop, maar ik ben wel anders over dit soort kleding gaan denken. En ook over kleding in het algemeen. Hoeveel stukken moet je in je kledingkast hebben hangen? Ik vind het inmiddels veel leuker om wat minder in de kast te hebben, en vaker van kledingstukken te wisselen. Met gebruikte kleding lukt dat heel goed. Ik ben daardoor niet afhankelijk van wat er toevallig in de mode is. En de ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager nu. Want je koopt en draagt iets wat een tweede of derde leven krijgt. Het hoeft niet meer te worden geproduceerd.”

Spijkerbroek
In de tweedehandskledingwinkels in Haren is het vaak druk, vertelt Diane. “Mensen komen van buiten het dorp speciaal voor deze winkels hierheen. Als je iets leuks wilt hebben van een bepaald merk wat nieuw 300 euro kost, dan koop je het daar voor 70 euro. Maar ze hebben ook wel spullen van 30 euro hoor. Ik koop er schoenen, laarzen, riemen, jassen, truitjes en spijkerbroeken. Vandaag heb ik toevallig een second hand spijkerbroek aan. En ook m’n riem en schoenen zijn vandaag tweedehands.”

Niet in de vuilnisbak
“Kleding die niet meer gedragen wordt, stop ik ook wel eens in een textielcontainer van de gemeente. En ik geef wel eens wat weg. Kleding die nog goed is, verdwijnt in ieder geval niet in de vuilnisbak. Mijn favoriete stukken draag ik af”, zegt Diane.

Jongere generatie
Heren kunnen in de Harense tweedehands kledingwinkels niet terecht. “Veel mannen dragen al hun kleding af”, zegt Diane, “waardoor er in ieder geval al weinig aanbod is. Maar op Vinted loopt het wél, zie ik. Daar zit een jongere generatie op.”

Handzeeppompjes hervullen
Ook op andere vlakken probeert Diane zo bewust mogelijk met afval om te gaan. Etensresten brengt ze soms naar de hertenkamp in het Burgemeester Boeremapark achter haar huis, haar handzeeppompjes hervult ze in plaats van steeds nieuwe te kopen en papier en glas wordt een keer per week naar de bakken gebracht. Voor dat laatste heeft ze buiten naast haar voordeur een zitbankje met een opbergvak staan. “Wij hebben hier veel ruimte”, zegt ze daarover. “Daardoor kunnen we goed ons afval scheiden. En we kunnen alles op loopafstand inleveren. Dat maakt het gemakkelijk.”

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer