menu

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

“In 2014 ben ik begonnen met het opruimen van straatafval”, vertelt Saskia Osinga. “Aanvankelijk deed ik dit terwijl ik mijn hond aan het uitlaten was. Na verloop van tijd ben ik, nadat ik eerst via de schoonmaakactie ‘Lentekriebels’ aan de slag ben gegaan, in de organisatie van de Milieustraten terecht gekomen. Er blijkt een grote behoefte te bestaan om grofvuil, oud ijzer en elektra dichtbij huis te kunnen inleveren.” In haar overige vrije uren is Saskia afvalfotograaf. Hiermee wil ze de mensen een spiegel voor houden, hoe er om wordt gegaan met de leefomgeving.

Tweedehandskleding 

“Eigenlijk ben ik al sinds de jaren zeventig bezig met hoe ik zelf kan bijdragen aan een beter milieu”, vertelt Siep Dekker. “Zo heb ik bijvoorbeeld nooit mijn rijbewijs gehaald. Het gevoel van zelf een bijdrage te leveren aan een betere leefwereld heeft gedurende mijn hele leven een belangrijke rol gespeeld. Ik koop bijvoorbeeld met name tweedehandskleding en houd bij het doen van boodschappen al rekening met wat voor afval dit gaat opleveren. Er wordt zo ontzettend veel geproduceerd en hoeveel daarvan wordt er wel niet weggegooid? Dat is echt doodzonde!”

Kritisch 

Siep en Saskia zijn kritisch op de hedendaagse consumptiemaatschappij waarin achteloos producten worden gekocht waarvan veel, zonder volledig te zijn gebruikt, weer worden weggegooid. Als je momenteel naar de supermarkt gaat is alles vanuit het oogpunt van hygiëne verpakt. Dat zorgt natuurlijk voor enorm veel extra afval”, vertelt Siep. Voor een deel ligt het probleem dus aan de manier waarop producten in winkels worden aangeboden. “Toch kun je als inwoner van de gemeente Groningen een heleboel zelf doen om zo min mogelijk afval te creëren”, vult Saskia aan. “Ga je naar de supermarkt waar zelfs de groente al in plastic is verpakt of ga je naar de markt met een eigen tas om je groente in te doen?”

Simpele dingen

Siep en Saskia zijn het erover eens dat het verminderen van afval begint met een goede voorbereiding. “Eigenlijk moet je in de winkel al de keuze maken voor producten met zo min mogelijk potentieel afval. Als je toch naar de supermarkt gaat, kies er dan voor om geen plastic zakjes te gebruiken”, zegt Siep. “Appels kunnen bijvoorbeeld prima in zo’n netje die al bij veel supermarkten gebruikt worden. Het zijn ook vaak gewoon hele simpele dingen.” 

Gewenning 

Kost het verminderen van het eigen afval niet veel extra tijd? Siep en Saskia schudden éénstemmig hun hoofd. Het is vooral gewenning. “In het begin ben je natuurlijk wat meer tijd kwijt dan dat je het maar bij elkaar gooit. Maar zodra je het gewend bent, kost het eigenlijk geen extra tijd meer. Het zit dan gewoon in je routine. 

Recyclen
Volgens het tweetal is het ook belangrijk om anders naar afval te kijken. Volgens Siep is er nog veel te winnen als het om recyclen gaat. “Het recyclen is bij mij echt een sport geworden,” vertelt Saskia enthousiast. “Ik probeer er zoveel mogelijk rendement uit te halen. In de keuken heb ik een grote shopper staan, daar in doe ik dan het recyclebare afval, zoals dopjes of papier. En dan kijk ik eens per week wat in welke bak moet en breng ik het weg. Ik heb dan echt het gevoel dat mijn inzet loont.” Siep is het hier volledig mee eens. “Je moet er ook gewoon wat voor doen, maar dat is het natuurlijk allemaal waard.”

Zelf een idee delen?
We trekken de hele week door wijken en dorpen om het gesprek aan te gaan, bekijk hier de locaties. Liever vanuit huis bijdragen? Vul dan de online vragenlijst in. Kom maar door met die ideeën!

Interviews

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer