menu

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

“In 2014 ben ik begonnen met het opruimen van straatafval”, vertelt Saskia Osinga. “Aanvankelijk deed ik dit terwijl ik mijn hond aan het uitlaten was. Na verloop van tijd ben ik, nadat ik eerst via de schoonmaakactie ‘Lentekriebels’ aan de slag ben gegaan, in de organisatie van de Milieustraten terecht gekomen. Er blijkt een grote behoefte te bestaan om grofvuil, oud ijzer en elektra dichtbij huis te kunnen inleveren.” In haar overige vrije uren is Saskia afvalfotograaf. Hiermee wil ze de mensen een spiegel voor houden, hoe er om wordt gegaan met de leefomgeving.

Tweedehandskleding 

“Eigenlijk ben ik al sinds de jaren zeventig bezig met hoe ik zelf kan bijdragen aan een beter milieu”, vertelt Siep Dekker. “Zo heb ik bijvoorbeeld nooit mijn rijbewijs gehaald. Het gevoel van zelf een bijdrage te leveren aan een betere leefwereld heeft gedurende mijn hele leven een belangrijke rol gespeeld. Ik koop bijvoorbeeld met name tweedehandskleding en houd bij het doen van boodschappen al rekening met wat voor afval dit gaat opleveren. Er wordt zo ontzettend veel geproduceerd en hoeveel daarvan wordt er wel niet weggegooid? Dat is echt doodzonde!”

Kritisch 

Siep en Saskia zijn kritisch op de hedendaagse consumptiemaatschappij waarin achteloos producten worden gekocht waarvan veel, zonder volledig te zijn gebruikt, weer worden weggegooid. Als je momenteel naar de supermarkt gaat is alles vanuit het oogpunt van hygiëne verpakt. Dat zorgt natuurlijk voor enorm veel extra afval”, vertelt Siep. Voor een deel ligt het probleem dus aan de manier waarop producten in winkels worden aangeboden. “Toch kun je als inwoner van de gemeente Groningen een heleboel zelf doen om zo min mogelijk afval te creëren”, vult Saskia aan. “Ga je naar de supermarkt waar zelfs de groente al in plastic is verpakt of ga je naar de markt met een eigen tas om je groente in te doen?”

Simpele dingen

Siep en Saskia zijn het erover eens dat het verminderen van afval begint met een goede voorbereiding. “Eigenlijk moet je in de winkel al de keuze maken voor producten met zo min mogelijk potentieel afval. Als je toch naar de supermarkt gaat, kies er dan voor om geen plastic zakjes te gebruiken”, zegt Siep. “Appels kunnen bijvoorbeeld prima in zo’n netje die al bij veel supermarkten gebruikt worden. Het zijn ook vaak gewoon hele simpele dingen.” 

Gewenning 

Kost het verminderen van het eigen afval niet veel extra tijd? Siep en Saskia schudden éénstemmig hun hoofd. Het is vooral gewenning. “In het begin ben je natuurlijk wat meer tijd kwijt dan dat je het maar bij elkaar gooit. Maar zodra je het gewend bent, kost het eigenlijk geen extra tijd meer. Het zit dan gewoon in je routine. 

Recyclen
Volgens het tweetal is het ook belangrijk om anders naar afval te kijken. Volgens Siep is er nog veel te winnen als het om recyclen gaat. “Het recyclen is bij mij echt een sport geworden,” vertelt Saskia enthousiast. “Ik probeer er zoveel mogelijk rendement uit te halen. In de keuken heb ik een grote shopper staan, daar in doe ik dan het recyclebare afval, zoals dopjes of papier. En dan kijk ik eens per week wat in welke bak moet en breng ik het weg. Ik heb dan echt het gevoel dat mijn inzet loont.” Siep is het hier volledig mee eens. “Je moet er ook gewoon wat voor doen, maar dat is het natuurlijk allemaal waard.”

 

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer