menu

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Dat het anders kan, daar weet Karen alles van. “Als er eten overblijft of het niet meer vers is, dan gooien we het niet weg. We kijken wat we er nog wel mee kunnen.” Van broodpudding, tot aardappelpuree, bananenbrood en Shepherd’s Pie: ze schudt de recepten zo uit haar mouw.

Broodpudding
Veel recepten heeft ze van huis uit meegekregen. “Mijn moeder maakte vroeger ook al broodpudding. Het oude brood meng je dan met melk, boter en ei, suiker en eventueel wat rozijnen of oud gerimpelde appels. Het droge brood wordt dan weer zacht, vervolgens bak je het weer af en dan wordt het een soort cake. Heerlijk!”

Kopen wat je nodig hebt
“Maar,” gaat Karen verder. “Je moet eigenlijk voorkomen dat dingen bederven en beschimmelen. Brood doen we daarom ook in de vriezer. Per dag halen we de hoeveelheid brood dat we nodig hebben eruit.” Dat doet het gezin niet alleen bij brood, maar ook bij andere producten. “Qua groente en fruit haal ik ook precies in huis wat we nodig hebben. Zodat we genoeg tijd hebben om het op te eten voordat het bederft.”

Soepen en smoothies
En als het dan toch gebeurt, dat er groenten en fruit in de schaal blijven liggen. Dan weet Karen daar ook wel weer raad mee. “Van overgebleven groenten maak ik soep. Fruit wat niet meer helemaal vers is, verwerk ik in een smoothie.”

Invriezen of als lunch
Voor het avondeten heeft Karen ook een oplossing. “Als er kliekjes overblijven dan eten we dat de volgende dag als lunch, of als het grotere porties zijn, dan vriezen we het in. Zo hebben we altijd gezonde maaltijden in huis.” Een win-win situatie, want hierdoor wordt er niks weggegooid én zorgt het voor extra gemak op drukke dagen.

Proeven en ruiken
In huize Blaakmeer is het zo min mogelijk eten weggooien totaal niet bijzonder en geen uitdaging. “Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op. Tenzij het echt bedorven is natuurlijk, maar dat proef je snel genoeg. Fabrikanten zijn verplicht om eten en drinken te voorzien van een houdbaarheidsdatum, maar die zijn vaak erg voorzichtig. Yoghurt of melk bijvoorbeeld, dat moet je proeven en ruiken. Wij eten weleens yoghurt wat al twee weken ‘over datum’ is, niks mis mee.”

Voorzichtig met vlees en vis
Toch geldt dat niet voor alle producten. Bij vlees en vis is Karen wel extra voorzichtig. “Daar let ik wel goed op de datum, als daar een bacterie bijkomt dan zijn de risico’s vaak veel groter dan bij bijvoorbeeld zuivel of fruit.”

Omdenken
Volgens Karen hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om minder voedsel te verspillen. “Als je het niet gewend bent, dan is het wel even omdenken. Je uitgangspunt moet zijn: geen eten in de afvalbak laten verdwijnen. Dan kan iedereen een steentje bijdragen. Is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!”

Laatste tip
Nog een laatste tip van Karen? “Koop vershoudbakjes en stickers voor de vriezer. Zo kun je al die ‘prutjes’ in de diepvries beter onderscheiden. En Google eens op recepten van de producten die je nog in huis hebt. Het internet staat bomvol heerlijke recepten en tips.”

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”

Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer