menu

Korné

“Dingen die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming geven, dát vind ik mooi”


Korné Boekholt begon zo’n tien jaar geleden met het sleutelen aan fietsen. Uit idealisme, als hobby en omdat hij niet beter ‘weet’. “Wij gooiden vroeger geen dingen weg die je nog kon gebruiken. Altijd proberen te repareren. Zo ben ik opgevoed”, vertelt Korné. In zijn zaak Fietslab verkoopt hij dan ook geen nieuwe fietsen. Alleen gebruikte.

“In wezen zijn we een normale fietsenzaak. We doen onderhoud en reparatie. En ook voor verkoop en inruil kun je bij ons terecht. Maar het grote verschil met andere fietsenzaken is dat wij fietsen bouwen”, legt Korné uit. “De meeste fietshandelaren bestellen een fiets. Die komt binnen in een doos. Ze zetten ‘m in elkaar, kijken de fiets nog even na en dat was het. Wij zijn echt gericht op herbestemmen; oude fietsen helemaal opnieuw bouwen met originele onderdelen.”

Gebruikte fietsen
Dit wordt ook wel “remanufacturing” genoemd, oftewel opnieuw fabriceren. Hierbij gebruik je hergebruikte, gerepareerde en nieuwe onderdelen. Korné: “We knappen voornamelijk jaren 70, 80 en 90 racefietsen en mountainbikes op en maken er een nieuwe fiets van. Althans, daar begon het mee. Tegenwoordig bouwen we ook andere soorten fietsen. Stadsfietsen en zo”, vult hij aan. “Met gebruikte onderdelen werken voelt voor mij als driedubbele winst: de klant hoeft er minder voor te betalen, we zijn samen beter voor het milieu bezig én we maken een product dat precies aansluit bij de wens van de klant.”

Nieuwe bestemming
“Stel”, zegt Korné, “je hebt een oude 26 inch mountainbike. De ontwikkeling van mountainbikes is ontzettend snel gegaan. Fietsen van twintig jaar oud worden niet meer gebruikt als waar ze destijds voor bedoeld waren. Daar heb je nu andere fietsen voor. Maar die fietsen zíjn er wel. Ze staan nu ongebruikt in schuurtjes. En kijk, ik ben een duurzame jongen. Ik vind het mooi om dingen die geen functie hebben of die niet gebruikt worden een nieuwe bestemming te geven. Van zo’n oude mountainbike maken we bijvoorbeeld een toer- of stadsfiets. Natuurlijk één die nog jaren meegaat.”

Tegenbeweging

“Ik heb trouwens geen moeite met nieuwe fietsen hoor. Maar die fietsen uit de jaren 70 kunnen wij opknappen omdát het kwalitatief goede producten zijn. Veel producten die tegenwoordig gemaakt worden, zijn van lage kwaliteit. Met als gevolg dat ze binnen no time op de schroothoop belanden. Dat is waar wij een tegenbeweging proberen te creëren. En dat zit vrij diep bij mij”, benadrukt hij. “Als je geld wilt verdienen, moet je niet doen wat wij doen. Het kost veel tijd en energie. Maar ik vind het belangrijk. Mensen zijn nu zo gewend om dingen te consumeren en dan: baf, weg, volgende. Daar kan ik slecht tegen.”

Hobby

“Het sleutelen aan fietsen begon een jaar of tien geleden. Ik ergerde me aan alle wrakfietsen op straat. Ik kocht her en der wat goedkope fietsen op en begon er mee te knutselen. Op den duur liep mijn hobby wat uit de hand. Mijn slaapkamer fungeerde als opslag en stond bomvol fietsonderdelen. En die fietsen moesten elke keer drie trappen op en drie trappen af. Niet te doen”, aldus Korné.

Werkplek
Op den duur vonden mijn vriendin en ik een ander huis. Want het was toch wel lekker om een fatsoenlijke slaapkamer te hebben”, grinnikt hij. “Maar ja, dat huis had geen schuur. Via via kwam ik aan een pandje op de Paterswoldseweg terecht. Daar had ik mijn werkplek en kon ik ongestoord sleutelen. Ik verkocht wel eens wat via Marktplaats. Vooral racefietsen. Maar het is nooit mijn plan geweest om een winkel te beginnen. Toch kwamen er, als ik de deur bij warm weer open had, wel eens mensen binnen om te kijken wat ik aan het doen was. En die vroegen dan of mijn fietsen ook te koop waren.”

Opknappertjes
“Die fietsen kocht ik als opknappertjes – zo stonden ze daar ook. Natuurlijk wilde ik ze wel verkopen, maar dan moest ik ze wel eerst nog even klaarmaken. Samen met de klant maakte ik dan een ontwerpje. Want een gele, rode of blauwe band maakt voor mij niet zoveel uit, maar kan voor de klant esthetisch net dat beetje extra geven. Zo is het concept van fietsen op maat maken ontstaan. Ik heb het niet bedacht maar het ontstond uit een soort noodzaak: die klant was er. En die wilde graag een fiets. Toen dacht ik: daar moet ik dan maar wat moois van maken.”

Hereweg
“En daar zit ik dan, een paar jaar later. In een prachtig pand aan de Hereweg. Met acht man en een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Fietslab is voor mij eigenlijk een middel geworden om het duurzaamheidsverhaal te vertellen. Maar dat gaat breder dan alleen fietsen hoor. Ik hoop echt dat mensen bewuster gaan leven. Dat ze zich afvragen: is dit afval? Of kan het misschien nog gebruikt worden? Door mij of een ander? Want het is niet normaal om alles zomaar weg te gooien.”

Interviews

Gerard

‘Kapot gereedschap is meer waard dan je denkt’

 

Een vastgelopen naaimachine, een boor die niet boort. Daar heb je niets meer aan toch? Gerard te Meerman van Vereniging Gered Gereedschap ziet dat anders. Hij repareert gereedschap voor mensen in ontwikkelingslanden. “In Nederland is het vaak goedkoper om nieuw gereedschap te kopen dan om het te repareren. Maar in ontwikkelingslanden is gereedschap echt schaars.”

Lees meer

Mike

“Hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik.”

Mike de Jong gooide na 13 jaar zijn succesvolle carrière in de e-commerce over een hele andere boeg. Hij ontwikkelt kweekkits waarmee mensen thuis op een duurzame manier zwammen kunnen kweken. Je moet er maar opkomen. “Wat er zo leuk aan is? Je weet precies wat erin zit en het is nog eens duurzaam ook.”

Lees meer

Bas

“Als je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen”: Afvalbassie’s afvalpassie

Bas van Gangelen uit Lewenborg loopt graag hard. Maar hij loopt niet zomaar hard, sinds een paar jaar ‘plogt’ hij: tijdens het hardlopen raapt hij troep van de grond. Het woord is een samenstelling van het Zweedse ‘plocka’: oprapen en het Engelse ‘joggen’. “Als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik dit zo fanatiek zou doen, had ik je voor gek verklaard”, lacht hij.

Lees meer

Kuneke

“Als je zin hebt in een nieuw kledingstuk, dan hoef je dat echt niet te kopen”

“In de afgelopen decennia zijn veel mensen kleding als wegwerpartikel gaan zien. Dat tij proberen we een klein beetje te keren.” Dat zegt Kuneke Jansma, drijvende kracht achter kledingbibliotheek Parti Martini in Groningen, waar ze anderhalf jaar geleden mee begonnen is. “Een kledingbieb is net als een boekenbieb, maar dan voor kleding”, legt ze uit.

Lees meer

Karen

‘Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op’

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Lees meer

Repaircafé Ten Boer

“We betrekken de mensen heel erg bij de reparaties”

“Weggooien is zonde”, is het motto van het repaircafé in Ten Boer. Sinds 2016 komen in het Dorpshuis van Ten Boer vrijwilligers bijeen om binnen gebrachte producten te repareren. “Vijf keer per jaar hebben wij zitting op zaterdag tussen half tien en twee”, vertelt Piet Haanstra, voorzitter van het repaircafé in Ten Boer.

 

Lees meer

Suzanne

Weder: hoe kapotte kleding mensen samenbrengt

Suzanne Hofsteenge uit de Oranjebuurt is bedenker van het project ‘Weder’. Een project dat erop gericht is om vereenzaming van oudere buurtbewoners tegen te gaan en om bewoners te stimuleren om kleding te hergebruiken. Daarvoor organiseert ze elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een naaiochtend in buurtcentrum Oranjewijk aan de Prinsesseweg in de stad.

Lees meer

Peter

Circulair houtbewerker Peter: “Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

Lees meer

Siep en Saskia

“Minder afval begint bij een goede voorbereiding.”

Siep Dekker en Saskia Osinga uit Lewenborg zijn al geruime tijd bezig met het creëren van bewustwording als het om afval gaat. Dit doen zij zowel vanuit het bewonersplatform als vanuit hun eigen betrokkenheid bij hun leefomgeving. Wat is hun mening over afval en welke ideeën dragen zij aan?

Lees meer

Jesse

“We hebben niet eens door hoeveel we weggooien”

Jesse Ludolphy wil anderen inspireren om minder weg te gooien. Hij leeft al veertien maanden zonder plastic te kopen en probeert anderen te overtuigen dat het met minder kan.

Lees meer

Diane

“De ecologische ‘footprint’ van mijn garderobe ligt een stuk lager”

Diane Groeneweg uit Haren draagt tweedehands kleding. Ze koopt haar stukken ook wel nieuw, maar de tweedehands kledingzaken in haar dorp zijn voor Diane een duurzaam en vriendelijk geprijsd alternatief voor gewone modezaken. Ook koopt en verkoopt ze kleding via Vinted, een soort van Marktplaats voor tweedehands kleding, schoenen en accessoires.

Lees meer