Waar laat je wat?
Verf, lak, beits en verfproducten als terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine hoort bij het Klein Chemisch Afval (KGA).
Lege verfblikken, spuitbussen, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine, etc. mogen bij het restafval (ondergrondse container of grijze afvalbak).
Spoel kwasten, rollers en verfspullen nooit uit onder de kraan en spoel resten verf nooit door de gootsteen – ook al zijn ze wateroplosbaar. Pak kwasten en rollers tussendoor in en gooi ze weg als je klus klaar is (of bewaar gebruikte rollers samen met de verf).
Verf bewaren
Verf kun je prima bewaren. Ongeopende waterverdunbare verf is minstens één jaar houdbaar en gooi je weg als het begint te stinken. Verf verdund met terpentine is ten minste twee jaar houdbaar. De droogtijd kan dan wel langer worden, aangezien de werking van bepaalde stoffen kunnen afnemen. Een pot verf is verkrijgbaar in veel verschillende maten, schat daarom vooraf goed in hoeveel je nodig hebt. Dat scheelt geld én klein chemisch afval.
Een half blik of meer bewaren
Heb je veel verf over na je klus? Bedek de blikken met huishoudfolie en druk de deksel goed aan. Houd de dichte pot kort even op z’n kop zodat de rand helemaal afgesloten is. Verf is namelijk het langst houdbaar als de verpakking luchtdicht is afgesloten. Vergeet niet om een sticker met kleurinformatie én datum van laatste gebruik op het blik te plakken. Zo weet je altijd of de verf nog bruikbaar is.
Minder dan een half blik bewaren
Wanneer je slechts wat restjes over hebt, kun je de verf het best even overgieten in een klein blik of glazen (jam)potje. Zo staat het niet in de weg en kun je verfschade snel bijwerken als het nodig is.
Geef verf een vorstvrije plek
Verf blijft het best bij een constante temperatuur boven de 5 °C. Een vorstvrije, donkere plek zoals een kelder, kast of garage is perfect. Zodra waterverdunbare verf aan lagere temperaturen wordt blootgesteld, krijgt het een korrelige structuur en kun je het niet meer gebruiken.
Zo gooi je verf weg
Heb je de verf niet meer nodig? Verkoop of doneer het! Is de verf niet meer goed? Gooi het netjes weg. Verf valt onder klein chemisch afval en moet op de juiste manier ingeleverd worden. Dit voorkomt gevaar voor vuilnisophalers en lucht-, bodem- en watervervuiling.