Geef kleding een tweede leven
Vrijdag 4 november 2022 maakten inwoners van Groningen een statement tegen de textielindustrie. Onder regie van GROFF (Groningen Fair Fashion) werd een opvallend werkstuk onthuld op de Grote Markt. Met een mooie, dubbele boodschap: 1) mode is niet zo mooi voor het milieu. En 2) je kunt de meest fantastische dingen doen met gebruikte kleding.
Hoe fout is fashion?
Berekeningen laten zien dat textiel wereldwijd de op drie na meest vervuilende industrie is. De productie van katoen bijvoorbeeld, vraagt onvoorstelbare hoeveelheden grond, water, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en energie. Bedenk ook dat die katoenen kleren vaak de hele wereld over worden gesleept. En soms na een paar keer dragen al op de afvalberg belanden. Wil je meer weten over de foute kanten van fashion, kijk dan eens op de site van milieucentraal.nl.
Wat kan jij doen?
Heel simpel, bij elke verandering van je garderobe even de zogeheten R-ladder aflopen:
RETHINK
Denk twee keer na voor je iets nieuws koopt. Heb je die broek echt nodig? Denk je dat je hem morgen nog steeds ‘te gek’ vindt? En dat hij na twee keer wassen nog steeds mooi staat? Denk ook na voor je iets ouds weggooit. De kans is groot dat je er nog iemand een plezier mee kunt doen.
RE-USE
Is het nog bruikbaar? Waarom dan niet verkopen, ruilen of weggeven? Steeds meer mensen vinden wat ze zoeken in een vintagewinkel (online of offline), kledinguitleen, kringloopwinkel of fashion-ruilbeurs.
REPAIR
Zo jammer: kleren die nooit meer uit de kast komen, omdat er iets kleins stuk is. Een knoopje is snel aangezet, een rits of voering kan makkelijk vervangen worden. Een vlekje, scheurtje of gaatje kan vaak onzichtbaar gecamoufleerd worden. Als je het zelf niet aandurft, dan kun je vast hulp krijgen. Is het niet van oma, dan wel van een professioneel naaiatelier.
REMANUFACTURE
Er zijn steeds meer mensen die het als sport zien om iets nieuws te maken uit iets bestaands. Een stoere jas uit een wollen deken, bijvoorbeeld. Of hot fashion uit oma’s jurk. En waarom je lievelingsshirt weggooien, alleen omdat de boord is versleten?
RECYCLE
Steeds meer gebruikt textiel wordt verwerkt tot nieuwe garens. Doe daarom al je oude textiel in de textielcontainer. Van ‘zo goed als nieuw’ tot ‘tot op de draad versleten’. Oude schoenen, dekens en gordijnen mogen er ook bij. Alleen textiel dat nat of vies is, moet bij het restafval. Bij Goudgoed in Groningen wordt alles verzameld en geselecteerd. Wat niet geschikt is voor hergebruik, wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen.
Wat doet de gemeente zelf?
De gemeente Groningen draagt op verschillende manieren bij aan het hergebruik van textiel. We plaatsen de textielcontainers die gescheiden inzameling mogelijk maken. We maken inwoners bewust van de nadelen van ‘fast fashion’. We werken samen met kenniscentra en bewonersorganisaties om alternatieven te ontwikkelen. We werken samen met bedrijven aan de circulaire producten van morgen. En we letten steeds meer op duurzaamheid bij onze inkoop. Een mooi voorbeeld is het project Gronings Goud: gebruikte kantoorstoelen in de gemeente worden opnieuw gestoffeerd met gerecycled textiel uit Groningen.