Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk!
Allemaal kunnen we een bijdrage leveren aan een schonere wereld. Alleen al door het verminderen van je afval kun jij de wereld een heel stuk mooier maken. Maar hoe doe je dat? Het is makkelijker dan je denkt…
Emily-Jane Townley (1980) leeft volledig afvalvrij. Zij is het levende voorbeeld dat je met een baan én gezinsleven je afval zelf drastisch kunt verminderen. Haar belangrijkste tip? Begin gewoon. Met kleine stapjes maak je echt al het verschil. En met elkaar kunnen we nog veel meer stapjes zetten. We delen graag haar tips om zelf de eerste stappen te zetten voor een afvalvrijer leven.
Afvalvrijer leven, eerste stap: weigeren
De makkelijkste stap is eigenlijk om zo min mogelijk afval aan te nemen of te kopen, weigeren dus! Door altijd je eigen verpakking mee te nemen, heb je zelf een stuk minder verpakkingen en dus minder afval.
#bringyourown:
- Schaf een goede drinkfles aan die jaren mee kan gaan en neem deze altijd en overal mee naar toe. Zo voorkom je dat je plastic flesjes koopt. Tip: denk ook aan je koffiemok. Op het station krijg je zelfs korting met je eigen mok.
- Maak of koop een broodzak die je meeneemt naar de bakker of de supermarkt. En vraag gerust om een brood zonder zak. Heus, dat lukt echt.
- Schaf goede glazen potten en roestvrijstalen bakjes aan, die je meeneemt naar de markt en lokale winkels.
Tip 2: hergebruik
Is het product nog te repareren of kun je het voor iets anders gebruiken? Gooi het niet weg, maar probeer er nog wat anders mee te doen. We delen een paar leuke voorbeelden:
- Is er iets stuk, ga ermee naar een repaircafé bij jou in de buurt. Dit is ook een leuke plek om te zijn, want je ontmoet er allemaal mensen bij jou uit de buurt.
- Heb je stof over? Van een stukje stof kun je mogelijk nog een mooie cadeauverpakking maken.
- Wil je een product zelf niet meer hebben? Breng het naar de kringloop of zet het op een online platform en maak er iemand anders blij mee. En koop natuurlijk zelf ook zoveel mogelijk tweedehands!
Huishouden: ga terug naar vroeger en bespaar bakken geld
We kennen allemaal wel die chemische schoonmaakmiddelen. Voor ieder karweitje een ander, in aparte plastic fles. Niet nodig, ga weer terug naar vroeger. Zand, zeep en soda, meer heb je ook echt niet nodig. Maar wat schaf je dan wel aan voor een schoon en duurzaam huishouden?
- Loofah spons, deze kun je ideaal gebruiken voor allerlei schoonmaakklusjes. De spons is gemaakt van de Loofah plant en kun je na gebruik zelfs wassen in de wasmachine op 60 graden. En uiteindelijk kun je de spons composteren.
- Capsules met geconcentreerde allesreiniger waarvan zowel de allesreiniger als de verpakking duurzaam is.
- Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een goede ontgeurder om bijvoorbeeld je tapijt mee te reinigen.
- Streeploos ramen lappen? Vul een emmer met water en een gehalveerde ui. Hier kun je heel goed je ramen mee lappen.
- Citroenzuur is vergelijkbaar als azijn (die nog in een plastic fles zit) en een hele goede ontkalker voor je badkamer en je wc.
- EcoEgg en wasstrips om plasticvrij je was te doen. En wist je dat je zelfs met kastanjes je was kan doen? Hierin zitten veel zeep bestanddelen, probeer het maar eens uit!
En het leuke is: je zult zien dat je zo ook nog veel geld kunt besparen.
Help, ik wil toch ook verzorgd zijn!
Die gedachte had Emily ook, maar ze vond oplossingen. Veel van onze uiterlijke verzorgingsproducten zitten vol microplastics. En vergis je niet dit komt ook in je lichaam. Of de producten zijn verpakt in plastic. Maar wat kun je als alternatief hiervoor gebruiken?
- Deodorant kun je heel goed zelf maken en werkt ook nog eens heel erg goed. Zo maak je zelf deodorant.
- Tandenpoetsen: gebruik poeder of tabs die zonder synthetische grondstoffen zijn.
- Shampoobars, ruiken heerlijk en gaan ook nog eens ontzettend lang mee.
Maar let op: voor je aan dit alles begint: maak eerst op wat je hebt, want dat scheelt ook afval!
Kleding: rethink
‘Ho stop,’ zegt Emily, ‘rethink’. Heb je het echt nodig? Spullen zijn namelijk de grootste vervuilers op onze wereld en kleding is er daar absoluut een van. Maar als je dan toch koopt, dan…
- Koop het tweedehands via een kringloopwinkel of een tweedehands online platform.
- Kijk in het etiket, er zitten in veel kledingstukken namelijk microplastics die erg schadelijk zijn voor mens en milieu.
Maar wat doe ik dan met cadeaus?
Je kent het wel: verjaardag, feestje en dan? Je hoeft echt niet altijd alles nieuw te kopen. Een eigen gemaakt cadeau, een cadeau van de kringloop of speelgoed waar je eigen kinderen niet meer mee spelen zijn net zo leuk of zelfs nog leuker. En denk ook eens aan het geven van een leuke activiteit. Ga naar het theater, ga lekker uit eten, maak een boswandeling. Zo maak je ook nog eens mooie herinneringen met elkaar en geef je niet iets wat de ontvanger al heeft of niet leuk vindt. Spullen zijn echte vervuilers. En hoe pakt Emily het dan in? Met een stukje stof dat over is. Dan ziet het er zelfs nog feestelijker uit.
Laatste tip
Tot slot, er zijn allerlei punten in je leven, waarop je dingen kunt veranderen. Of dit nu het (uit)lenen is van spullen, je eigen verpakkingen meenemen en kiezen voor duurzame alternatieven. Als we allemaal bewuster kiezen om zero waste te leven, dan maken we pas impact. De wijze les van Emily: begin klein, als je maar begint. Iedere stap is een goede. Je zult vanzelf zien dat het makkelijk en leuk is.
Dit artikel is tot stand gekomen na een inspirerende lezing van Emily-Jane Townley, tijdens de Week van het Afval 2022. Kijk voor nog meer inspiratie op haar website.
Of sluit je aan bij de facebookgroep Zero Waste Groningen. Daar vindt je heel veel adressen in en rond Groningen waar je verpakkingsvrij kunt winkelen. Ook kun je er in contact komen met andere zero-waste-pioniers. Stel gewoon een vraag als ‘waar kan ik hier pindakaas van de tap krijgen?’ en er melden zich vast plaatsgenoten die je verder helpen.