menu

Week van het Afval
29 oktober tot en met 4 november

Ook dit jaar is er weer een Week van het Afval. Van 29 oktober tot en met 4 november helpen en inspireren Groningers elkaar om de hoeveelheid afval die we samen maken, verder terug te brengen. En daar worden we allemaal beter van. Kom ook naar een of meer van de volgende activiteiten. Toegang is gratis.

ZATERDAG 29 OKTOBER / REPARATIE ZATERDAG

Tijd

Activiteit

Locatie

14:00 Wie maakt de mooiste fiets uit 5 fietswrakken? Vismarkt, Groningen

12:00 tot 17:00 Repaircafé Centrum Forum Groningen, Nieuwe Markt

Repaircafé Helpman-De Wijert Helper Westsingel 31, Groningen

Repaircafé Ten Boer Sportlaan 2, Ten Boer

Repaircafé Haren De Mellenshorst, Waterhuizerweg 36, Haren

Repaircafé Oosterpark Wijkcentrum Bij van Houten, Oliemuldersweg 47, Groningen

Repaircafé Harkstede Cosis Ons Hertenkamp, De Appelhof 32, Harkstede

Doorlopend Bezoek een van de deelnemende reparatiebedrijven in de gemeente. Je herkent ze aan de poster op deur of raam.

DINSDAG 1 NOVEMBER

13:00 tot 17:00 Weekmarkt Ten Boer Ten Boer

Kom maar langs met je vragen, je ideeën en je smartphone!

19.30 tot 21.30 workshop kledingreparatie, door GROFF MFC 't Vinkhuys, Diamantlaan 94

19:30 tot 21:00 Emily-Jane Townley Forum Groningen

Lezing: Afvalvrij leven, hoe dan? Zero waste pionier Townley vertelt op aanstekelijke manier hoe het haar is gelukt.

WOENSDAG 2 NOVEMBER

9:00 tot 17:00 Weekmarkt Lewenborg Lewenborg

Kom maar langs met je vragen, je ideeën en je smartphone!

14:00 tot 16.00 workshop kledingreparatie, door GROFF De Verbinders, Van Oldenbarneveltlaan 6

19:00 tot 21:00 workshop kledingreparatie,door GROFF Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4

DONDERDAG 3 NOVEMBER

9:00 tot 17:00 Weekmarkt Vinkhuizen Vinkhuizen

Kom maar langs met je vragen, je ideeën en je smartphone!

VRIJDAG 4 NOVEMBER

14:00 tot 20:00 Weekmarkt Haren Haren

Kom maar langs met je vragen, je ideeën en je smartphone!

13:30 tot 15.00 Textielmanifestatie Grote Markt, Groningen

Hier kun je niet omheen: GROFF, in samenwerking stadjers en studenten, onthullen een statement tegen de uitwassen van de fast fashion industrie.

Reparatiezaterdag


De Week van het Afval begint met ‘Reparatiezaterdag’. Want repareren is goed voor het milieu en voor de portemonnee. We zetten de schijnwerpers op de verschillende repaircafés die in de gemeente Groningen actief zijn. Iedereen is welkom, met of zonder kapotte apparaten, meubelen, fietsen, kledingstukken of andere spullen. 

Tegelijk is er op de Vismarkt een wedstrijd ‘wie maakt de mooiste fiets uit vijf fietswrakken?’ Korné Boekholt van Fietslab Groningen laat zien wat voor gave dingen je kunt maken van gebruikte materialen en onderdelen.

Zoek je hulp bij je eigen reparatieklus? Of wil je meer weten over de Groningse repaircafés? Klik hier

Emily Townley, leven zonder afval

 

Ja dat kan dus, leven zonder afval. En er zijn steeds meer mensen die het proberen. Niemand zal beweren dat het makkelijk is. Maar juist daarom is het razend interessant om te horen hoe ze het doen, en waar ze tegenaan lopen. Een van de bekendste zero-waste pioniers is Emily-Jane Townley. Al in 2013 besloot zij haar leven radicaal om te gooien. In de Week van het Afval komt zij naar Groningen om daarover te vertellen: dinsdag 1 november, Rabo-zaal, Forum. Vanaf 19.30 uur.

Textiel manifestatie

Groningen Fair Fashion, kortweg GROFF, is een beweging die zich inzet voor een duurzamere kledingindustrie. In de Week van het Afval willen ze een statement maken tegen de vele misstanden in de textielindustrie. Bovendien wil GROFF laten zien wat voor gave dingen je kunt doen met gebruikt textiel. De onthulling vindt plaats op vrijdag 4 november om 13.30 uur op de Grote Markt.

Trouwens, GROFF geeft in de Week van het Afval ook drie gratis workshops kledingreparatie. Heb jij kledingstukken die niet meer uit de kast komen, omdat er een vlekje of gaatje in zit? Dan is deze workshop echt iets voor jou. In twee uur tijd leer je verschillende manieren om een beschadiging te repareren of slim te verbloemen. De workshops wordt gehouden op 1 en 2 november, in Vinkhuizen, De Hoogte en Hoogkerk. Zie boven voor adressen en tijden. Graag wel eerst aanmelden. Mail naar mail@groningenfairfashion.nl en vermeld je naam, contactgegevens en voorkeurslocatie.

Weekmarkt: attentie voor app-gebruikers!

 

Heb je specifieke vragen over afval scheiden of afval minderen? Wil je in discussie over het afvalbeleid van de gemeente? Of heb je tips of ideeën hoe het beter kan? Kom dan naar onze stand op de weekmarkt bij jou in de buurt. We zijn achtereenvolgens in het Centrum, Ten Boer, Lewenborg, Vinkhuizen en Haren. Vergeet niet je smartphone mee te nemen. Want als je kunt laten zien dat je de app Afvalwijzer Groningen hebt geïnstalleerd, krijg je een leuke attentie in de vorm van een bloemzaadbom (zolang de voorraad strekt). 

Wat, heb jij die app nog niet? 

Ga dan meteen naar App Store of Google Play en download ‘Afvalwijzer Groningen’! Dan hoef je nooit meer een afvalophaaldag of -inleverpunt te missen en krijg je ook nog een leuke attentie in de Week van het Afval!

Waarom een Week van het Afval?

 

Dagelijks zetten duizenden Groningers zich in voor een duurzamere samenleving. Bijvoorbeeld als medewerker van een kringloopwinkel of een repaircafé. Of als ondernemer met een revolutionair upcycle-idee. Of als vrijwilliger bij een buurtopruimactie. Al die mensen samen zorgen er niet alleen voor dat we als gemeente steeds minder huishoudelijk afval produceren. Ze zorgen er ook voor dat anderen geholpen en geïnspireerd worden om zelf ook duurzamer met hun spullen en hun afval om te gaan. In de Week van het Afval zetten we die activiteiten nog eens extra in de schijnwerpers. Lees hier alvast de inspirerende verhalen van verschillende Groningers.

Heb je verder nog vragen, ideeën of opmerkingen? Mail ze naar afval@groningen.nl.

DOWNLOAD
DE APP

AFVALWIJZER
GRONINGEN