Hoera, het is voorjaar! De temperatuur stijgt en de natuur krijgt weer kleur. Kom maar op met die lentekriebels. Weer lekker naar buiten zonder trui en dikke winterjas.

De lente is hét seizoen om eens lekker de kledingkast uit te mesten. De winterkleding opbergen en de zomerkleding erin. Een mooi moment om te kijken wat er allemaal weg kan. Ook de tuin kan vast wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Dode planten eruit, struiken en bomen snoeien, het eerste gras maaien,....

Afgedragen en kapotte kleding en tuinafval zijn beide perfect te recyclen. Lever ze daarom gescheiden in, dan kan er weer iets moois uit groeien. Een mooie lentegedachte toch?

 
 

Laat uit jouw tuinafval weer iets moois groeien!

De warmere dagen komen er weer aan! Een perfect moment om je tuin aan te pakken. Het voorjaar is sowieso een periode van regelmatig maaien en snoeien. Natuurlijk levert dit ook altijd een hoop tuinafval op. Denk aan takken, bladeren, oude planten en gras. Maar wat kun je hier nou het beste mee doen?

#Tuinafval tip 1

Gooi je tuinafval in de groene container

Heb je een groene container? Dan gooi je daar natuurlijk je tuinafval in. Maar niet iedereen krijgt automatisch een groene container. Dat geldt eigenlijk voor alle wijken in en rond het centrum van Groningen waar afval met behulp van ondergrondse containers wordt ingezameld. Daar heeft het gescheiden inzamelen van groen afval meer nadelen dan voordelen. Woon jij in zo’n wijk, dan kun je in sommige gevallen toch een groene container krijgen.

Kijk voor de voorwaarden op deze pagina onder het kopje ‘gft apart inzamelen in stadswijken’.

Ga meteen naar het formulier om een groene container aan te vragen

#Tuinafval tip 2

Breng het tuinafval naar het afvalbrengstation

Heb je in één keer een flinke berg groenafval nadat je je tuin hebt aangepakt? Dan kan het makkelijk zijn om dit met de auto (en eventueel een aanhanger) naar een van de afvalbrengstations te brengen. Dit kan 4x per jaar gratis.

Bij kleine hoeveelheden tuinafval

Heb je maar een klein beetje tuinafval? Dan kun je het ook in de ondergrondse containers gooien. Dit groenafval komt samen met het andere restafval in de afvalscheidings-fabriek terecht. Daar wordt het gescheiden, en het groenafval wordt vervolgens vergist. Het groene gas wat hiermee wordt opgewekt is vervolgens weer te gebruiken als energiebron.

Wat gebeurt er met dit tuinafval?

Het tuinafval uit de groene containers wordt samen met het overige gft-afval uit de groene containers gecomposteerd en gebruikt als bodemverbeteraar. Deze manier van hergebruik heeft de voorkeur boven vergisten, omdat dit volledig circulair is.

Dus wanneer je de kans hebt om je groenafval te scheiden (bijvoorbeeld door een groene container), ga ervoor!

Oude kleding recyclen is helemaal in de mode!

Het is voorjaar. Tijd om je lange broek in te ruilen voor een korte. Ben jij ook je kledingkast aan het opruimen geweest? Geef je kleding dan een nieuw leven. Want wat jij niet draagt kan een ander nog gebruiken. En ook kapot textiel kan nog een nieuw leven krijgen. Gooi je kleding daarom niet in de vuilnisbak, maar lever het in!

#Textiel tip 1

Textiel mag in alle soorten zakken worden ingeleverd

Textiel mag in alle soorten zakken worden ingeleverd

Vroeger maakten we gebruik van de ‘rode zakken’ van inzamelaar Goudgoed. Tegenwoordig maakt het niet meer uit wat voor zak je gebruikt. Dus stop je het in een grijze of blauwe vuilniszak of in een dichtgeknoopte boodschappentas? Allemaal goed!

Even opfrissen. Wat mag er in de textielcontainer?

Wist je dat? Kapot textiel moet je ook scheiden

Al zitten er gaten in je T-shirt of scheuren in je hoeslaken, gooi het dan niet in de vuilnisbak. Kapot textiel kan vaak nog worden hergebruikt. Lever daarom ook je kapotte textiel gewoon in. Net als je goede textiel.

Uitzondering: Nat of vervuild textiel moet wél gewoon in de vuilnisbak (zoals bijvoorbeeld doeken met smeer of olie die je bij je racefiets gebruikt).

#Textiel tip 2

Kleding/textiel kun je laten ophalen

Textiel wordt ook opgehaald. Zet daarvoor de zakken op de ophaaldag langs de weg. De ophaaldagen vind je ook in de app Afvalwijzer Groningen. Download de app, vul je postcode en huisnummer in, en check wanneer we in jouw straat textiel komen ophalen

Kleding/textiel kun je zelf wegbrengen

Je kunt je textiel zelf wegbrengen naar een textielcontainer. Weet je niet waar die staan? In de app Afvalwijzer Groningen vind je de inzamellocaties voor alle soorten afval, dus ook voor textiel.

Oke, doei kleding! En nu?

Geef jezelf een high-five. Want met jouw ingeleverde goede kleding help je anderen die het minder breed hebben en de kleding nog goed zouden kunnen gebruiken. Ook draag je op deze manier je steentje bij aan een duurzame wereld.

Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels in Nederland of naar Oost-Europa en Azië. Ingeleverd kapot textiel kan natuurlijk niet meer worden gedragen, maar daarvan worden vaak weer nieuwe spullen gemaakt zoals bijvoorbeeld isolatie- of vulmateriaal.

Je draagt in elk geval bij aan minder verspilling van grondstoffen en beter hergebruik van goede materialen. Dank je wel!