menu

Repareren bespaart geld en grondstoffen

 

We weten allemaal, grondstoffen worden schaars. We zullen zuiniger met onze spullen moeten omgaan. Dat is ook goed voor de portemonnee. Eerst kijken of iets gerepareerd kan worden dus. Op deze pagina helpen we je op weg.

Zelf doen

Zelf repareren geeft echt een kick. Probeer het maar eens. Of is jou als kind nooit geleerd hoe je een band moet plakken of een knoop moet aannaaien? Ook geen probleem. Op internet vind je duizenden filmpjes waarin het stap voor stap wordt voorgedaan. Ook voor de meer uitdagende reparaties. Maar begin niet te moeilijk. Een handige manier om jezelf op weg te helpen is de website repareerhet.nl. Veel succes!

Naar een repaircafé

Hulp vragen is altijd een goed idee. Er zijn mensen die het leuk vinden om jou te helpen repareren. Veel van die mensen hebben zich verzameld rond zogenoemde repaircafés. Daar kun je, meestal gratis, je kapotte spullen laten maken. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor gereedschap dat je zelf niet hebt. Of voor advies: ‘Is dit nog de moeite waard om te repareren?’
Dit zijn de repaircafés (RC’s) die in Groningen en omstreken actief zijn:

 

 

RC Groningen Munnekeholm 4, Groningen Elke twee maanden op zaterdag van 13 tot 16 uur
RC Helpman De Wijert Helper Westsingel 31, Groningen Elke tweede zaterdag van de maand van 1030 tot 1330 uur
RC Haren De Mellenshorst, Waterhuizerweg 36, Haren Elke laatste zaterdag van de maand van 10.15 tot 12.30 uur
RC Ten Boer Dorpshuis, Sportlaan 2, Ten Boer Ca. vijf keer per jaar op zaterdag van 10 tot 14 uur
RC Harkstede Cosis Ons Hertenkamp, De Appelhof 32, Harkstede Tweede zaterdag van de lange maanden, van 13 tot 16 uur
RC Paddepoel Antaresstraat 45, Groningen Om de maand op zaterdag van 11 tot 13.30 uur
RC Fix’m Groenhuis, Madourastraat Geopend elke maandagmiddag van 13.30-15.30 uur
Lutje RC Rivierenbuurt  Rivierenhof 98 Elke donderdagochtend van 10-12 uur
RC Hoogkerk  De Sanstraat 19 (Cosis Pleinhof, naast de bibliotheek) In 2024 op 27 januari, 24 februari, 30 maart, 20 april, 25 mei, 29 juni
Reparatie-
werkplaats Lewenborg
Stadsboerderij‚ ’Het Boegbeeld’, Koerspad 3 Iedere laatste vrijdag van de maand van 13.00 – 16.00 uur
Repaircafe Oosterpark Wijkcentrum ‘bij Van Houten’
Oliemuldersweg 47
9713 VA Groningen
Scroll over de tijdlijn van Facebook voor de laatste informatie van Repaircafé Oosterpark

PS: Ben je handig, vind je het leuk om mensen te helpen en hou je wel van een flinke uitdaging op zijn tijd? Van gepensioneerde vakman tot jonge onderzoeker: word repair-medewerker!

Naar de vakman

In de gemeente Groningen staan 250 als reparatiebedrijf geregistreerd. Van fietsenmaker tot kledingatelier en van schoenlapper tot smartphone refurbisher. Wie kan googlen vindt vast een reparateur in de buurt die hem kan helpen. Op het nationaalreparateursregister.nl vind je veel elektronicaspecialisten en officiële merkreparateurs. Laat je wel goed adviseren en maak duidelijke afspraken vooraf.

Als repareren niet kan …

Lukt het echt niet om jouw apparaat, voertuig, kledingstuk of meubel in de oude staat te herstellen? Wacht dan nog even met weggooien. Er zijn mensen die het een sport vinden om één gave nieuwe fiets te maken uit drie achtergelaten fietswrakken. Of om een boxershort te maken van een overhemd met versleten boord. Materialen en onderdelen zijn ook wat waard. Kijk maar eens naar de R-ladder hieronder. Als je hem van boven naar beneden afloopt, ben je vanzelf slim en duurzaam bezig.

DOWNLOAD
DE APP

AFVALWIJZER
GRONINGEN