menu

Wat kan jij

Met hout

van hier

Hout van Hier? Dat is onbewerkt hout dat in de afgelopen maanden in de gemeente Groningen is gekapt. Het gaat om verschillende soorten bomen, die om verschillende redenen moesten worden gekapt. Er liggen er nu 117 in opslag van de gemeente. Geschikt voor allerlei toepassingen. En we geven ze gratis weg.

Voor een groen

Groningen

Voor alle duidelijkheid: Groningen is en blijft een groene gemeente. We houden van bomen. Zo zijn er in 2021 ruim 2800 nieuwe bomen geplant in de gemeente. Maar soms moeten er ook bomen gekapt worden, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of de veiligheid in de weg staan. Voor die noodzakelijke houtkap zoeken we nu de meest duurzame bestemming.

Kies je boom!

Op dit moment liggen in de opslag van de gemeente zo’n 117 geselecteerde boomstammen. Het gaat om verschillende boomsoorten van verschillende omvang en leeftijd. De stammen zijn gezaagd in lengtes van 2 tot maximaal 5 meter. Alle te vergeven bomen worden overzichtelijk gepresenteerd op een aparte pagina, met foto en alle relevante gegevens. Je kunt er bijvoorbeeld ook zien waar de boom heeft gestaan. Want misschien heb jij wel een idee om het hout terug te brengen naar de buurt waar het vandaan komt.

Bekijk hier de bomenlijst

Iets voor jou?

Iedere volwassen inwoner van Groningen en iedere in de gemeente gevestigde onderneming of organisatie kan zich aanmelden voor Hout van Hier. Het maakt ons niet uit of je timmerfabriek, vakopleider, meubelmaker, hobbyclub of houtsnijkunstenaar bent. Weet alleen wel waar je aan begint. Niet alle hout is timmerhout. Je moet er dus wel een beetje verstand van hebben. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor transport en opslag van jouw boom. Uiteraard krijg je nog de gelegenheid om het gekozen hout ‘live’ te zien en te keuren. Er is een kijkdag gepland in april.

Zo maak je een goede kans

Via de link hieronder kom je op het inschrijfformulier. Daar kun je je belangstelling voor een of meer van de bomen kenbaar maken. Daarmee is nog niet gezegd dat je keuze ook wordt toegekend. Er kunnen meerdere belangstellenden zijn voor dezelfde boom. In dat geval ‘wint’ degene die een bestemming of toepassing noemt die het meest bijdraagt aan onze Groningse samenleving. In het bijzonder kijken we naar:

1. Circulaire bijdrage: hoe hoogwaardiger of duurzamer de toepassing, hoe beter.
2. Sociale bijdrage: aan bijv. werkgelegenheid, opleiding of participatie van Groningers.

Denk dus van te voren goed na over wat je met het hout gaat doen. Belangrijk is dat je aannemelijk kunt maken dat jij de wil en de mogelijkheden hebt om het hout die duurzame bestemming te geven.

Hout van Hier formulier

Achtergrond

In Nederland worden er jaarlijks vele duizenden bomen gekapt. Meestal met goede redenen, maar pijnlijk is het wel. Want in de praktijk verdwijnt veel van dit zogenoemde A-hout in laagwaardige toepassingen, zoals stuwhout en houtsnippers. In Groningen vinden we dat jammer. Hout is geen afval. Het is een geweldig veelzijdige grondstof. Materiaal om de mooiste dingen mee maken. In onze gemeente moeten er creatieve bewoners en ondernemers zijn die er een betere bestemming voor kunnen bedenken. Aan die creatieve boom willen we schudden met het project Hout van Hier.

DOWNLOAD
DE APP

AFVALWIJZER
GRONINGEN