
Hout van Hier
2023
Zaterdag 11 maart was de tweede editie van Hout van Hier. Op één dag kregen zo’n 90 gekapte boomstammen en stamdelen een duurzame bestemming. Onder meer bij meubelmakers, kleinschalige bouwbedrijven, kunstenaars, organisaties voor dagbesteding en onderwijsinstellingen uit de buurt.

Gratis stammen
voor duurzame
doelen
In de gemeente Groningen staan enkele honderdduizenden bomen. Een deel daarvan raakt door ouderdom of ziekte verzwakt. Een enkele keer leidt dat tot een serieus risico voor de veiligheid en moet de boom worden gekapt. Gemiddeld gaat het om zo’n honderd bomen per jaar. Het project Hout van Hier is bedoeld om deze bomen een goede bestemming te geven. Voor duurzame, sociale en lokale toepassingen geven we ze gratis weg.
Dit gebeurde
met ons hout
van 2022/23
Ruw hout heeft een zorgvuldige voorbehandeling nodig. De bomen uit de eerste twee edities van Hout van Hier zijn nog lang niet allemaal verwerkt tot eindproducten. Toch hebben we al een paar mooie verhalen te delen.


Hout verhalen
De Blije Boom
De Blije Bodem is een zelfoogsttuin in het Westpark in Groningen. Op de Blije Bodem worden gezonde en smaakvolle groenten, onbespoten bloemen en verse kruiden verbouwd. Deelnemers van de Blije Bodem mogen zelf oogsten wat ze nodig hebben op het moment dat hen het beste uitkomt. Maar dat is nog niet alles, zegt Bas Welvering, initiatiefnemer van de Blije Bodem:
We willen nadrukkelijk meer zijn dan alleen een groentetuin. We creëren hier een groene oase voor de stad, en zijn actief bezig met bodem- en biodiversiteitsherstel. De Blije Bodem is een openbare tuin, toegankelijk voor iedereen en we willen met het project inspiratie en educatie bieden aan nieuwe generaties.
Er komt best veel bij kijken om zo’n initiatief van de grond te krijgen. We hebben gelukkig veel steun gekregen, uit verschillende hoeken. We proberen zoveel mogelijk met gebruikte of natuurlijke materialen te werken. Hout van Hier past daar prachtig in. We gebruiken het hout niet alleen functioneel, om groente- en bloembedden af te bakenen, maar ook voor natuurlijke bankjes en sfeerelementen. Wat ons aanspreekt bij Hout van Hier is dat het om lokaal gekapt hout gaat dat een nieuwe, duurzame bestemming krijgt, waar iedereen van kan komen genieten.
Meer informatie: deblijebodem.nl
Sjak Bouma
Sjak Bouma maakt dingen van hout. Waarom hout?
Omdat ik dat gewoon verschrikkelijk mooi materiaal vind. Ik word blij van de tekening en de kleur van hout. Ik word verrast door wat er ontstaat wanneer je een bewerking uitvoert als schuren of oliën. Soms combineer ik ook met andere materialen als staal of epoxy, maar hout is altijd de basis.
Wat maak je zoal?
Hangt van het hout af, wat ik er in zie. Vaak zijn het lampen, maar ik maak ook tafels, zitmeubelen, snijplanken. Ik werk natuurlijk ook wel in opdracht, maar heel vaak vertelt het hout zelf mij wat ik ervan moet maken. Zonder de pretentie van autonome kunst hoor, ik noem mezelf gewoon houtbewerker.
Favoriete houtsoorten?
Ik werk graag met esdoorn, maar bijvoorbeeld ook met kersen- en perenhout. Die voorkeur heeft te maken met een specifieke bewerking die ik toepas. De zogeheten Lichtenberg-techniek pakt bij deze houtsoorten heel goed uit. Die komt erop neer dat je kort 1200 volt door een stuk hout jaagt, daardoor wordt de natuurlijke tekening er op een karakteristieke manier ingebrand. Niet zoveel mensen in Nederland doen dit.
Volgende keer weer Hout van Hier?
Ik ga de volgende keer zeker kijken of er weer wat voor mij bij zit. Materialen zijn de laatste jaren erg duur geworden, dus dat ik via de gemeente wat gratis hout kon krijgen was heel welkom.
Meer informatie: sjak.bouma@tele2.nl

Waarom
Hout van Hier?
Gemeente Groningen wil in 2030 een afvalvrije gemeente zijn. Daarom zoeken we altijd naar duurzamere toepassingen voor de diverse afvalstromen. Feitelijk beschouwen we alle afval als grondstof. Dat geldt zeker voor kaphout. Vroeger werd dit vaak gebruikt als brandstof, maar dat kan tegenwoordig echt niet meer. Daarom is in 2022 een begin gemaakt met het vinden van lokale partijen die Hout van Hier goed kunnen gebruiken voor een duurzame toepassing.

Ook
geïnteresseerd
in Hout van Hier?
Kunt u ruw, onbewerkt hout gebruiken? Heeft u daarbij een duurzame, sociale en lokale toepassing op het oog? En bent u in staat om de stammen te transporteren en verwerken? Meld u dan nu aan via circulair@groningen.nl. Dan krijgt u bij een volgende uitgiftedag een uitnodiging voor Hout van Hier, met daarbij de voorwaarden voor deelname.
De Gemeente Groningen werkt hard aan een duurzame samenleving. Circulaire projecten pakken we het liefst op samen met maatschappelijke partners, o.m. uit het bedrijfsleven en de onderwijswereld. Sommige van onze projecten blijken ook een bron van inspiratie voor anderen. Onder de noemer Circular Stories geven we ze een plek op deze website. Kom daarom snel weer eens terug op haalallesuitjeafval.nl.