Hout van Hier
2022
10 januari 2022. We starten een nieuw project: Hout van Hier! Dat is onbewerkt hout dat onlangs in de gemeente Groningen is gekapt. Het gaat om verschillende soorten bomen, die om verschillende redenen moesten worden gekapt. De stammen geven we gratis weg. Onder strikte voorwaarden, dat wel.
Uitgiftedag:
Vrijdag 22 april 2022
Iedere volwassen inwoner van Groningen en iedere in de gemeente gevestigde onderneming of organisatie kan zich aanmelden voor Hout van Hier. Het maakt ons niet uit of je timmerfabriek, vakopleider, meubelmaker, hobbyclub of houtsnijkunstenaar bent. Weet alleen wel waar je aan begint. Niet alle hout is timmerhout. Je moet er dus wel een beetje verstand van hebben. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor transport en opslag van jouw boom. Uiteraard krijg je nog de gelegenheid om het gekozen hout ‘live’ te zien en te keuren.
Zo maak je
een goede kans
Via een mail kun je je belangstelling voor een of meer van de bomen kenbaar maken. Daarmee is nog niet gezegd dat je keuze ook wordt toegekend. Er kunnen meerdere belangstellenden zijn voor dezelfde boom. In dat geval ‘wint’ degene die een bestemming of toepassing noemt die het meest bijdraagt aan onze Groningse samenleving. In het bijzonder kijken we naar:
- Circulaire bijdrage: hoe hoogwaardiger of duurzamer de toepassing, hoe beter.
- Sociale bijdrage: aan bijv. werkgelegenheid, opleiding of participatie van Groningers.
Denk dus van te voren goed na over wat je met het hout gaat doen. Belangrijk is dat je aannemelijk kunt maken dat jij de wil en de mogelijkheden hebt om het hout die duurzame bestemming te geven.
Voor een groen
Groningen
Voor alle duidelijkheid: Groningen is en blijft een groene gemeente. We houden van bomen. Zo zijn er in 2021 ruim 2800 nieuwe bomen geplant in de gemeente. Maar soms moeten er ook bomen gekapt worden, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of de veiligheid in de weg staan. Eind 2021 stonden er 119 bomen op de nominatie om gekapt te worden. De houtkap vindt doorgaans plaats in de wintermaanden.
Interview:
De Blije Bodem
De Blije Bodem is een zelfoogsttuin in het Westpark in Groningen. Op de Blije Bodem worden gezonde en smaakvolle groenten, onbespoten bloemen en verse kruiden verbouwd. Deelnemers van de Blije Bodem mogen zelf oogsten wat ze nodig hebben op het moment dat hen het beste uitkomt. Maar dat is nog niet alles, zegt Bas Welvering, initiatiefnemer van de Blije Bodem:
We willen nadrukkelijk meer zijn dan alleen een groentetuin. We creëren hier een groene oase voor de stad, en zijn actief bezig met bodem- en biodiversiteitsherstel. De Blije Bodem is een openbare tuin, toegankelijk voor iedereen en we willen met het project inspiratie en educatie bieden aan nieuwe generaties.
Er komt best veel bij kijken om zo’n initiatief van de grond te krijgen. We hebben gelukkig veel steun gekregen, uit verschillende hoeken. We proberen zoveel mogelijk met gebruikte of natuurlijke materialen te werken. Hout van Hier past daar prachtig in. We gebruiken het hout niet alleen functioneel, om groente- en bloembedden af te bakenen, maar ook voor natuurlijke bankjes en sfeerelementen. Wat ons aanspreekt bij Hout van Hier is dat het om lokaal gekapt hout gaat dat een nieuwe, duurzame bestemming krijgt, waar iedereen van kan komen genieten.
Meer informatie: deblijebodem.nl
Interview:
Sjak Bouma
Sjak Bouma maakt dingen van hout. Waarom hout?
Omdat ik dat gewoon verschrikkelijk mooi materiaal vind. Ik word blij van de tekening en de kleur van hout. Ik word verrast door wat er ontstaat wanneer je een bewerking uitvoert als schuren of oliën. Soms combineer ik ook met andere materialen als staal of epoxy, maar hout is altijd de basis.
Wat maak je zoal?
Hangt van het hout af, wat ik er in zie. Vaak zijn het lampen, maar ik maak ook tafels, zitmeubelen, snijplanken. Ik werk natuurlijk ook wel in opdracht, maar heel vaak vertelt het hout zelf mij wat ik ervan moet maken. Zonder de pretentie van autonome kunst hoor, ik noem mezelf gewoon houtbewerker.
Favoriete houtsoorten?
Ik werk graag met esdoorn, maar bijvoorbeeld ook met kersen- en perenhout. Die voorkeur heeft te maken met een specifieke bewerking die ik toepas. De zogeheten Lichtenberg-techniek pakt bij deze houtsoorten heel goed uit. Die komt erop neer dat je kort 1200 volt door een stuk hout jaagt, daardoor wordt de natuurlijke tekening er op een karakteristieke manier ingebrand. Niet zoveel mensen in Nederland doen dit.
Volgende keer weer Hout van Hier?
Ik ga de volgende keer zeker kijken of er weer wat voor mij bij zit. Materialen zijn de laatste jaren erg duur geworden, dus dat ik via de gemeente wat gratis hout kon krijgen was heel welkom.
Meer informatie: sjak.bouma@tele2.nl
De Gemeente Groningen werkt hard aan een duurzame samenleving. Circulaire projecten pakken we het liefst op samen met maatschappelijke partners, o.m. uit het bedrijfsleven en de onderwijswereld. Sommige van onze projecten blijken ook een bron van inspiratie voor anderen. Onder de noemer Circular Stories geven we ze een plek op deze website. Kom daarom snel weer eens terug op haalallesuitjeafval.nl.